Storm vernielt antennes Morokuliën

normal_T_IMG_0473

normal_T_IMG_0473Awww, wat zonde. Het station SJ9WL-LG5LG dat bij het Morokulien gedenkteken staat op de grens van Zweden en Noorwegen, is uit de lucht nadat een grote boom tijdens de storm van 10 augustus de antennes zwaar beschadigd heeft.

 

 

Volgens de rapporten is de 35 meter hoge mast in stukken gebroken nadat de boom over drie tuidraden gevallen was. Dat trok de mast richting de radiohut, maar een derde set tuidraden voorkwam dat de hut geraakt werd. De mast heeft er minstens 10 jaar probleemloos gestaan.

 

Stuk...

De PI4RAZ-crew heeft goede herinneringen aan de Morokuliën: het was in 2011 onze eerste expeditie en we hebben daar een hoop lol gehad. Het is een unieke plek, omdat de radiohut precies op de grens staat, en gebruikers verplicht zijn om afwisselend de Zweedse en Noorse roepnaam van het station te gebruiken  — de ene dag SJ9WL en de volgende dag LG5LG.

Het is een herdenkingsstation gewijd aan de amateurs SM5WL en LA5LG. Deze amateurs hebben de radiohobby enorm gepromoot en ondersteunden gehandicapte amateurs. 50 jaar geleden namen Zweedse en Noorse amateurs het verlaten douanegebouwtje over en richtten er een gezamelijk clubstation op. De omgeving is nu ingericht voor recreatie en er staat ook een vredesmonument. Met het geld dat met verhuur verdiend wordt, onderhoudt de vereniging Amateur Radio in Morokulien (ARIM) het station, waarschijnlijk het enige station dat op een internationale grens staat in wat ARIM een “amateur staat” noemt. Het station is geschikt voor gehandicapten. De naam Morokulien is een combinatie van de woorden voor "lol" — moro in het Noors, en kul in het Zweeds — plus een suffix die “op één plek” betekent.

De antennes in de mast bestonden uit een acht elements log-periodische antenne voor HF plus een 6-meter Yagi en antennes voor VHF en UHF. Bovenin de mast stond een VHF-UHF vertical. De mast diende ook als steun voor de dipolen voor de lagere banden (waaronder een full size dipool voor 160m).

Zweden wordt deze zomer geplaagd door droogtes, bosbranden en recent zware stormen en regenbuien.

De radiohut in de Morokulien was voor dit weekend geboekt, maar de reservering is gecancelled. Deze herfst zullen de clubs aan beide kanten van de grens gezamelijk de 50e verjaardag van het station vieren.