Aurora’s maken geluid

Aurora

AuroraAl sinds eeuwen zeggen mensen die boven de poolcirkel wonen dat ze vreemde sissende en ploppende geluiden horen tijdens het noorderlicht. Inmiddels stapelt het bewijsmateriaal zich op dat aantoont dat een aantal van die geluiden ook echt zijn.

 

 

Op 7 oktober heeft een onderzoeker in zuid Finland tijdens een klasse G1 magnetische storm een aantal van die geluiden opgenomen. De laatste in een serie van waarnemingen door het al lang lopende Auroral Acoustics Project.

Hier kan je het opgenomen geluid beluisteren:

Het geluid is opgenomen in de omgeving van het dorpje Fiskars net na middernacht lokale tijd.

Aurora geluiden zijn controversieel. Gedurende vele eeuwen zijn er meldingen geweest van vreemde geluiden tijdens het noorderlicht. Maar onderzoekers worstelen met het probleem hoe het fenomeen te verklaren en riepen soms dat het verbeelding was. Maar het Auroral Acoustics Project verzamelt al meer dan 20 jaar geluiden die tijdens het noorderlicht optreden. Men heeft daarvoor een array van microfoons ontwikkeld die door driehoeksbepaling de bron van het geluid vast kan stellen. En daaruit is gebleken dat het geluid ontstaat op ongeveer 70 meter boven de grond. Temperatuur inversie lagen op die hoogte kunnen zorgen voor een scheiding van positieve en negatieve ladingen in de lucht. Tijdens sommige geomagnetische stormen slaat die scheiding door (als bij de doorslag van een condensator) waardoor de lucht in beweging raakt en er een zachte "klap" te horen is.

In de afgelopen jaren is wel gebleken dat een geomagnetische storm op zichzelf niet genoeg is om deze klappen te veroorzaken. Er is ook een sterke inversielaag voor nodig. Die inversielaag werkt als een elektrostatische luidspreker. Zonder inversielaag geen geluid. En dat verklaart waarom veel geomagnetische stormen in stilte verlopen. Het lokale weer moet precies goed zijn — zoals het was op 7 oktober.