ISS roept CQ

ISS

ISS“Hello, America. This is the International Space Station. Who’s out there?” En met dit “CQ” of wat er op lijkt op 145.800 MHz, bracht NASA astronaut Serena Auñón-Chancellor, KG5TMT, op 6 oktober wat tijd door als NA1SS met het maken van wat random verbindingen — iets dat vrij bijzonder is dezer dagen.

 

 

Het ISS vloog op dat moment over de oostkust van de Verenigde Staten. Als antwoord op een vraag van een amateur vertelde Auñón-Chancellor, die sinds juni aan boord van het ISS is, dat ze de tijd sinds ze aan boord is, geheel zwevend heeft doorgebracht.

“We zweven elke dag. Zweven naar het werk, zweven in slaap. Het is geweldig,” zei ze.

Scott Chapman, K4KDR, uit Montpelier, Virginia, monteerde een audiofragment van de verbinding door de 42-jaar oude boordchirurg en flight engineer.

“Tijdens de meeste overtochten van het ISS waar ik met de packet digipeater werk op 145.825 hou ik ook 145.800 in de gaten, om te zien of er wat activiteit is op die frequentie,” zei Chapman in een post op het AMSAT-BB. “Voor de eerste keer in mijn persoonlijke ervaring riep een van de astronauten CQ om te zien of er iemand luisterde. Uiteraard probeerde ik te antwoorden op 145.800 simplex, maar er zijn een paar mogelijke uplinks, en geen daarvan was in mijn radio geprogrammeerd. Nu wel! Het was een opwindend moment en zoals met zoveel dingen in onze hobby, een leermoment.”

Auñón-Chancellor is aan boord van het ISS als lid van de Expeditie 56/57 bemanning. In december keert ze terug naar de aarde. 

De Amateur Radio FM voice frequenties voor stations in ITU Regio's 2 en 3 zijn 145.800 MHz down en 144.490 MHz up. Voor stations in Regio 1 (wij dus), is de uplink frequentie 145.200 MHz, onze normale repeatershift op 2m.