Eerste geostationaire amateur satelliet

Jawel, de oude AO7

Niet zeuren. Ook een satelliet.Op donderdag 15 november 2018 is om 2046UTC (21:46 onze wintertijd) met succes een SpaceX Falcon 9 raket opgestegen vanaf lanceerbasis Cape Canaveral, met aan boord de eerste amateur radio payload bestemd voor een geostationaire baan.

 

 

Ongeveer 32 minuten na de lancering meldde SpaceX dat de satelliet met succes in een geostationaire baan om de aarde was gebracht.

Op zijn positie van 25.5°E voorziet de satelliet in een amateur radio S-band en X-band payload die in staat is om radio amateurs vanaf Brazilië tot Thailand met elkaar te verbinden.

De Es'hail-2 satelliet was onlangs nog het onderwerp van een AMSAT-UK Colloquium presentatie, en heeft twee Phase 4 niet-inverterende amateur radio transponders aan boord die werken in een 2.4GHz up en 10.45GHz down configuratie.

Dat biedt 250kHz bandbreedte voor een lineaire transponder bedoeld voor conventionele analoge verbindingen, plus een transponder met een bandbreedte van 8MHz voor experimentele digitale modulatiesoorten en DVB amateur televisie.

Zie meer op youtube.com/user/AMSATUK/videos