AMSAT-OSCAR 85 einde missie

Niet zeuren. Ook een satelliet.Na een lange periode van afnemende accu prestaties is AO-85 stilgevallen. Nadat er niets meer vernomen is van de satelliet gedurende de meest recente periode van volledige belichting door de zon, is de redelijke veronderstelling dat de accu’s zó slecht geworden zijn dat ze niet meer in staat zijn om de zender van voldoende stroom te voorzien.

Zou het in de toekomst nog gebeuren dat door een of andere gebeurtenis een accucel weer tot leven komt (is eerder voorgekomen) dan is het mogelijk de satelliet weer te horen, maar voorlopig wordt de satelliet “einde missie” verklaard.

AO-85 werd beschouwd als de eerste AMSAT-kubussat en werd ontworpen als opvolger van de populaire AO-51 microsat. AO-85 werd op 8 oktober 2015 in het NASA CubeSat Launch Initative geïntroduceerd. Het succes van AO-85 leidde tot verdere Fox-satellieten AO-91, AO-92, AO-95 en RadFxSat2 / Fox-1E die later dit jaar worden gelanceerd.

De Fox-1E-transponder werd ook afgesplitst in een radiosysteem dat zich nu in een baan om de aarde aan boord van HuskySat-1 bevindt en binnenkort in verschillende andere universitaire kubussen geplaatst gaat worden.

De ontwikkeling gaat verder met de GOLF-TEE en GOLF-1, die een oudere lineaire V/u-transponder en een op SDR gebaseerde multiband-uplink en 10 GHz-downlinkradiosysteem zal omvatten.