Microfoonverbod in Duitsland

DARC logoSinds 1 juli is het gebruik van een handsfree apparaat of een headset in Duitsland vereist om radioapparatuur tijdens het rijden te gebruiken. Vier federale staten schortten het zogenaamde “microfoonverbod” al op, en drie anderen zien af ​​van controles of hebben ingestemd met een uitzondering.

Saksen maakt eveneens gebruik van een algemene vrijstelling voor het gebruik van radioapparatuur zonder handsfreesysteem in overeenstemming met artikel 46, lid 2, StVO.
Volgens het Saksische ministerie van Economische Zaken, Arbeid en Transport is de uitzonderingstermijn voor het niet toepassen van het microfoonverbod verlengd tot 30 juni 2021. Baden-Württemberg, Sleeswijk-Holstein, Mecklenburg-Vorpommeren en Nedersaksen hebben begin juli bevestigd dat het microfoonverbod in deze deelstaten zal worden opgeschort in overeenstemming met artikel 46 (2) van de StVO. Er zijn geen controles in Hessen. Beieren schorst de controles zoals voorheen, maar blijft pleiten voor een landelijke oplossing. Meest recent keurde Noordrijn-Westfalen een uitzondering goed. Let op de bijbehorende rapporten op de DARC-website met meer informatie en details over de situatie in alle bovengenoemde deelstaten:

https://www.darc.de/nachrichten/meldungen/aktuelles-details/news/freie-fahrt-fuer-funkdienste-in-schleswig-holstein

https://www.darc.de/nachrichten/meldungen/aktuelles-details/news/ausnahmegenehmigung-gemaess-46-stvo-in-baden-wuerttemberg-bis-30062021

https://www.darc.de/nachrichten/meldungen/aktuelles-details/news/hessen-aussetzung-der-anwendung-von-23-abs-1a-stvo-bis-zum-3112021

https://www.darc.de/nachrichten/meldungen/aktuelles-details/news/nrw-stellt-ausnahme-unter-bedingungen

Nogmaals ter verduidelijking: in alle deelstaten waarvan geen feedback is ontvangen of tot op heden bekend is, kan worden aangenomen dat ze nog geen beslissing hebben genomen om het “microfoonverbod” op te schorten. Het gebruik van de microfoon door de chauffeur is daar dus een administratieve overtreding, die kan worden bestraft met een boete. Als er een ongeval zou zijn tijdens het gebruik van een microfoon, zou de verzekeringsdekking in zijn geheel kunnen worden beperkt of zelfs in gevaar kunnen komen, als de oorzaak van het ongeval hierop zou zijn gebaseerd.