Opening over 13.000 km op 50MHz

Sporadische-ESchreef ik niet dat 50MHz ook wel de Magic Band wordt genoemd? Bij deze de bevestiging. Met het sporadische-E seizoen in volle gang op het zuidelijk halfrond, was er een opmerkelijke opening in de 50 MHz band op 12 december tussen Australië en Zuid-Amerika.

De opening die vermoedelijk veroorzaakt werd door multi-hop sporadische-E was opmerkelijk omdat de afstanden waar het hier over gaat in de ordegrootte van  13.000 km lagen en het feit dat sommige signalen over delen van Antarctica gingen.

Een van de grootste gemelde afstanden was die tussen VK5BC in de buurt van Adelaide en PT9FD in het zuiden van Brazilië, een afstand van 13.530 km.

Stations in Nieuw Zeeland kwamen eveneens door in Zuid-Amerika waarbij afstanden in de ordegrootte van 11.000 km gehaald werden.

Meer informatie… https://ei7gl.blogspot.com/2020/12/remarkable-13000-km-opening-on-6-metres.html