Op 144MHz van Faeröer naar Bulgarije

Jawel, meteorenTijdens de Geminiden-meteorenregen van dit jaar waren veel radioamateurs over de hele wereld bezig contacten te leggen op de VHF-banden door signalen tegen de vele meteoorsporen te laten weerkaatsen.

Een van de grote verrassingen was echter toen het 144 MHz-signaal van Jon, OY9JD op de Faeröer eilanden 3075 km verderop in Bulgarije werd gehoord door LZ1KU!

Normaal gesproken is het maximale bereik van meteoorscattercontacten vergelijkbaar met Sporadische-E, d.w.z. in de ordegrootte van 2300 km. Een één hop meteoorreflectie kon zeker de afstand van 3075 km niet verklaren.

Om deze afstand in context te plaatsen: 3075 km is ongeveer hetzelfde als de afstand over de Noord-Atlantische Oceaan tussen Ierland en Newfoundland.

In eerste instantie dacht men dat het signaal zou zijn teruggekaatst door twee meteoren die toevallig op precies de juiste plaats en op het juiste moment verbrandden. Dit is zeker niet onmogelijk, ook al is het een onwaarschijnlijk scenario.

Na enig opsporingswerk lijkt het nu waarschijnlijk dat het signaal van OY9JD feitelijk weerkaatste tegen het internationale ruimtestation ISS terwijl het over Europa vloog. Het ruimtevaartuig van 73 x 109 meter lijkt groot genoeg om amateurradiosignalen te reflecteren wanneer het zich op de juiste plek bevindt.

ISS-scatter