Amateurradiostation in het ISS werkt weer

ARISS-logoARRL meldt dat het ARISS-hamradiostation in de Columbus-module van het internationale ruimtestation weer operationeel is.

 

Ongeveer 6 weken nadat het stil was geworden na een ruimtewandeling waarbij nieuwe antennekabels geïnstalleerd werden, is de amateurradio van het International Space Station (ARISS) in de Columbus-module weer operationeel. De Columbus-module, die doorgaans de roepnaam NA1SS gebruikt, is het primaire ARISS-amateurradiostation dat wordt gebruikt voor schoolcontacten en andere activiteiten. Tijdens een ruimtewandeling op 27 januari werd de coax-kabel die 11 jaar geleden was geïnstalleerd, vervangen door een nieuwe die gebouwd is door de European Space Agency (ESA) en Airbus.

Hoewel de specifieke oorzaak van het probleem nog niet is vastgesteld, zorgde een ruimtewandeling op 13 maart, waarbij de antennekabels werden hersteld in de oorspronkelijke configuratie, voor de oplossing. Het plan om de ARISS-bekabeling terug te brengen naar de oorspronkelijke configuratie was een “noodoplossing” voor de ruimtewandeling van 5 maart, maar de tijd van de astronauten was toen op. Het ARISS-werk werd vervolgens toegevoegd aan de takenlijst voor astronauten Mike Hopkins, KF5LJG en Victor Glover, KI5BKC voor de ​​week daarna.

Lees het volledige ARRL-verhaal op http://www.arrl.org/news/ariss-ham-station-in-columbus-module-is-once-again-operational