Ofcom gaat FM licenties voor beperkt vermogen uitgeven

ofcom logoHet Engelse AT, Ofcom, nodigt uit om aanvragen in te dienen voor FM-radiolicenties met beperkte dekking, als onderdeel van een nieuwe proef.

De proef moet uitwijzen of het gebruik van FM-spectrum met beperkte dekking – bij laag vermogen en over een kort bereik tot een straal van ongeveer 1 km – een haalbare manier is om in de toekomst meer spectrum beschikbaar te maken voor vergunningen voor beperkte radiodiensten. Men verwacht dat het bijzonder geschikt is voor het leveren van radiodiensten aan bepaalde inrichtingen zoals ziekenhuizen of legerkazernes.

Ofcom wil 10 van deze proeflicenties uitgeven, elk voor een periode van 12 maanden.

Om deel te nemen, moeten aanvragers voldoen aan de geschiktheidscriteria die zijn uiteengezet in het document Uitnodiging tot aanmelding. Succesvolle aanvragers zullen Ofcom ook regelmatig moeten rapporteren over hun ervaringen met deelname aan het onderzoek.

De sluitingsdatum voor aanmeldingen is 30 april 2021, 17.00 uur

Ik ben benieuwd hoe dat gaat werken, want hoewel wij in Nederland tegenwoordig voor de middengolf ook zo’n licentie kunnen krijgen die door het AT elke kilometer opnieuw verstrekt kan worden, is het gebruik van VHF frequenties wel iets anders. Heb je te weinig vermogen, dan is de ontvangst ruiserig (ook dichtbij) terwijl wij als amateurs weten dat je met een tiental milliWatts al tientallen kilometers ver kan komen (op AM ook trouwens; Radio Europa in Alphen a/d Rijn die een vergunning voor 1W heeft op 1485 is op mijn autoradio te horen van Utrecht tot Den Haag – of zou het geen 1W zijn?). Hoe dan ook, het zou een mooie manier zijn om de FM-band, die men in Engeland al jaren op wil ruimen ten faveure van DAB, weer wat leven in te blazen. We gaan het volgen.