DP0GVN antenne op Antarctica vernietigd

Beetje sneeuwAMSAT-DL meldt dat de antenne die door DP0GVN op Antarctica wordt gebruikt voor de QO-100 geostationaire satelliet-amateurradiotransponder volledig is vernietigd.

Volgens het Alfred-Wegener-Instituut (AWI) trof eind vorige week een zware winterstorm Atka Bay (Antarctica). Bij Neumayer Station III, ongeveer 20 kilometer verderop, zijn in de nacht van 13 op 14 augustus windsnelheden van maximaal 94,9 knopen (175,7 km/u) als minuutgemiddelde geregistreerd. De sterkste windvlaag was 112 knopen (207 km/u). Dit is veruit de hoogste windsnelheid van de afgelopen jaren.

Helaas is tijdens de storm ook de satellietantenne voor de geostationaire QO-100 amateurradiosatelliet volledig vernield, ondanks de weerbestendige koepel, waardoor er tot nader order geen schoolcontacten met DP0GVN kunnen plaatsvinden.

AMSAT-DL en AWI hopen begin volgend jaar een nieuwe antenne te plaatsen, met name om de zeer succesvolle contacten met scholen voort te zetten.