Lora bericht via de maan

dishEen samenwerking van leden van de CAMRAS Foundation, ESA, Lacuna Space en Jan, PA3FXB hebben de roepnaam PI9CAM van het observatorium op een retourtje van 730.360 km naar de maan en terug gestuurd.

Dit is nauwelijks iets nieuws, aangezien deze telescoop, die in 1956 in gebruik werd genomen, een belangrijke rol speelde in de vroege verkenning van de structuur van de Melkweg met behulp van 21 cm waterstofstraling, en ook een lange geschiedenis heeft van amateurradio-experimenten. Hij wordt vaak gebruikt voor Moonbounce, maar dit was de eerste keer dat een databericht werd gebounced met een kleine HF-chip.

Een kant-en-klare Semtech LR1110 RF-transceiverchip werd aangesloten op een 350 Watt-versterker, die op zijn beurt de 25-meter schotel van het observatorium voedde. Dezelfde schotel en chip werden 2,44 seconden later gebruikt om het signaal te ontvangen bij zijn terugkeer van de maan. Door het korte dataformaat van LoRa-berichten kon de versterker op tijd worden omgeschakeld om zo de echo met dezelfde chip te ontvangen. De LR1110-chip werd ook gebruikt om de reistijd van het bericht te meten, evenals de frequentie-offset als gevolg van Doppler-verschuiving veroorzaakt door de relatieve beweging van de aarde en de maan.

Door uit de reistijd van het signaal de afstand tot de maan te berekenen en deze te vergelijken met de theoretische positie, ontstond effectief een radarbeeld van het oppervlak. Deze indrukwekkende demonstratie toont de kracht van LoRa met zijn lage bandbreedte, meestal laag vermogen, lage kosten en zijn kleine dataformaat.

 

Eén gedachte over “Lora bericht via de maan”

  1. Dat is gedaan op 70 cm als ik de berichtgeving elders mag geloven. Nice job well done. Ik ben benieuwd hoever het vermogen omlaag had gekund voordat het returnsignaal in de ruis zou zijn verdwenen.

Reacties zijn gesloten.