CW examens BE

Echte sleutelOnlangs is er wat onrust ontstaan omtrent de België route voor het afnemen van CW examens. Het Belgische AT, BIPT, gaat stoppen met het afgeven van verklaringen en in plaats daarvan gaat de Belgische amateurvereniging UBA dan certificaten afgeven.

Ik moet zeggen dat ik de hele situatie om je te bescheuren vind. Ik herinner me nog de woeste discussies onder amateurs dat CW een “elite filter” zou zijn en dat het niets meer bij zou dragen aan het zendamateurisme omdat het toch niet meer gebruikt wordt door officiële instanties dus weg ermee en geef ons alle banden. En vervolgens kregen we discussies dat het oneerlijk was dat er een groep amateurs was met “CW Included” op de registratie wat niet meer te verkrijgen was voor nieuwe lichtingen amateurs. Zo ontstond de België route: het BIPT nam nog wél morse-examens af en door de aldus verkregen CW verklaring onder de neus van het AT te wapperen, kon alsnog de ineens felbegeerde CW-Included verkregen worden.

Maar nu stopt het BIPT dus met het afgeven van die verklaringen en worden die vervangen door certificaten van de UBA. De vraag was of het AT dat zou accepteren, omdat de UBA geen rijks erkende instantie is. Aangezien de amateur examens er alweer aankomen, is het AT gevraagd wat nu het standpunt is. En dat is als volgt:

“Op dit moment ziet AT geen aanleiding om anders om te gaan met de verzoeken om ‘CW included’ toe te voegen. We blijven dat dus gewoon doen, ook al komt het document straks niet meer van de BIPT, maar van de UBA.

Wel een kleine disclaimer: Dat wil niet zeggen dat we dit tot in lengte van jaren altijd zo blijven doen. Het is een puur symbolische toevoeging. Op dit moment is dit voor ons relatief eenvoudig te accommoderen, dus blijven we het voorlopig gewoon zo doen. We zijn wel bezig met de bouw van vervangende ICT-systemen. Als we daarbij moeten prioriteren welke dienstverlening we er wel en niet in kunnen bouwen, dan zou deze ‘extra service’ kunnen sneuvelen.

Ik zeg niet dat dit zo gaat zijn, ik heb daar ook geen signalen voor, maar het zou kunnen gebeuren.”

Dus zolang het AT de ICT systemen nog niet op het niveau van de belastingdienst heeft gebracht en er niets meer kan, blijft men de UBA certificaten accepteren en bijschrijven op de machtiging. Dat u het weet.

 

Eén gedachte over “CW examens BE”

  1. CW included is nodig voor vakantiegangers naar landen waar dit, ondanks HAREC toch nog een vereiste is. Dus het mogelijk wegvallen van de route om dit te behalen zou slecht zijn.

Reacties zijn gesloten.