Tourbootoperator gebruikte amateurradiofrequenties

Ok, iets overdreven.De exploitant van de Kazu I-rondvaartboot die voor het Shiretoko-schiereiland in Hokkaido zonk, had voorafgaand aan het fatale incident regelmatig amateurradio gebruikt als communicatiemethode, hoorde de krant Mainichi Shimbun op 9 mei van betrouwbare bron

Het Mainichi Shimbun-rapport gaat verder:

De Japanse Radiowet verbiedt het gebruik van amateurradio’s, behalve in noodsituaties. De onzorgvuldigheid en nalatigheid bij het beheer van rondvaartboten door Shiretoko Yuransen, gevestigd in Shari, Hokkaido, is naar voren gebracht.

Het is gebleken dat mobiele telefoons en satelliettelefoons als contactmethoden voor noodgevallen werden vermeld op een kaart met betrekking tot communicatie tussen de Kazu I-rondvaartboot, het kantoor van Shiretoko Yuransen, gelieerde instanties en andere partijen. Op de dag van het ongeval, op 23 april, gebruikte de boot echter in ten minste drie gevallen een amateurradio om contact op te nemen met andere schepen en kantoren van andere rondvaartoperators. Er wordt verondersteld dat de satelliettelefoon van de Kazu I-boot kapot was en dat de mobiele telefoon van Noriyuki Toyoda, de kapitein van de boot, geen signaal kon ontvangen omdat hij zich in een cellulaire dode zone bevond. Als gevolg hiervan werd de mobiele telefoon van een andere persoon gebruikt om hulp te zoeken.

Het zakelijk gebruik van amateurradio’s met als doel financieel gewin is op grond van de Radiowet verboden. Partijen die dit schenden, kunnen een gevangenisstraf van een jaar of minder krijgen, of een boete van 1 miljoen yen (ongeveer $ 7.700) of minder. Volgens meerdere bronnen werden amateurradio’s echter al vóór dit seizoen gebruikt als het belangrijkste communicatiemiddel tussen de boten van de operator en tussen de boten en het kantoor. Aangezien de beltarieven voor satelliettelefoons hoog zijn en individuen verantwoordelijk zijn voor het dekken van de mobiele telefoonkosten, bestaat de mogelijkheid dat amateurradio’s werden gebruikt om kosten te besparen.