Maximum zonnecyclus 25 eerder dan verwacht

Yep, flareAls je zou willen dat het zonnevlekkenmaximum het liefst eerder dan later in de huidige cyclus komt, zou je wens wel eens kunnen uitkomen, volgens een groep zonnefysici.

Volgens Scott McIntosh van het National Center for Atmospheric Research in Boulder, Colorado en een team van zonnefysici zou het einde van dit jaar – of ergens volgend jaar – al de maximale zonnevlekactiviteit kunnen opleveren voor zonnecyclus 25. Het team presenteert zijn bevindingen in een paper in de januari-editie van Frontiers in Astronomy and Space Sciences.

In de paper maken de zonnewetenschappers gebruik van een terminator event tijdens de vorige cyclus – ergens midden december 2021 – om de maxima van Zonnecyclus 25 vast te stellen en de amplitude van de cyclus te voorspellen.

Hoewel sommigen het verloop in de toekomst misschien anders zien, is dit team van mening dat het het beste is om de zonneactiviteit in het vierde kwartaal van 2023 en de periode daarna in het nieuwe jaar in de gaten te houden.