Draadloos netwerk op de maan

ZenddingesEen LTE/4G-netwerk bestemd voor de maan zal naar verwachting later dit jaar aan boord van een SpaceX-raket worden gelanceerd, volgens plannen van de Finse telecommunicatiegigant Nokia.

Volgens rapporten op CNBC maakt het deel uit van een samenwerking met NASA die de oprichting van de eerste kolonie op het maanoppervlak beoogt.

In een bericht op de webpagina van Nokia staat dat het netwerk zal worden ontworpen om de overdracht van telemetrie, biometrie en detectortoepassingen te ondersteunen en dat het ook beschikbaar zal zijn voor HD-video en robotica. Nokia stelt dat het netwerk met hoge bandbreedte een vitaal hulpmiddel zal zijn in NASA’s plan voor zogenaamde “duurzame verkenning” van de maan.

NASA koos het Finse telecommunicatiebedrijf in 2020 en kondigde de rol van Nokia aan in het Artemis-maanprogramma om de menselijke aanwezigheid op de maan weer terug te brengen – dit keer voor uitgebreide werkzaamheden tegen het einde van het decennium. Volgens de Nokia-website zal het netwerk een LTE-basisstation bevatten met geïntegreerde Evolved Packet Core-functionaliteiten, LTE-gebruikersapparatuur en HF-antennes. Het systeem heeft hardware-redundantie en via de software de capaciteit voor bediening op afstand.

Interactief gamen met je matties op aarde zal een probleem zijn met een turnaround time van 2 seconden…