Nieuwe open hardware optie voor gratis Digivoice op VHF/UHF

Gewoon, spectrumMet M17 implementeert het OpenRTX-team momenteel een alternatieve transmissiemethode voor digitale spraakradio in het VHF- en UHF-bereik.

De gebruikelijke digitale spraakmethoden – zoals DMR, D-Star of System Fusion – zijn populair bij amateurradio. Ze gebruiken de eigen codecs AMBE of AMBE2 voor de compacte digitalisering van de spraak. Beide kunnen zonder problemen technisch in een microprocessor worden geïmplementeerd. Om dit legaal te doen, is een softwarelicentie vereist, die realistisch gezien niet kan worden betaald door hobbyïsten.

Complete IC’s zijn in elk geval wel beschikbaar en kunnen worden geïntegreerd in apparaten die AMBE of AMBE2 willen implementeren en waarvan de fabrikanten de benodigde licentie hebben. Maar de hele situatie is niet bevorderlijk voor het zelf bouwen van geschikte radio’s. M17 zendt spraak uit op VHF en UHF op basis van de open, gratis Codec2. Nou is Amo, BD4VOW, er in geslaagd het bedrijf G-NiceRF te overtuigen om hun radiomodule SA868S ook in een open versie te produceren. Voor een stuksprijs van € 10-15 bieden zij een FM-TRX met 2 W HF-uitgangsvermogen voor VHF of UHF, evenals een microcontroller, die extern programmeerbaar zal zijn in de open versie. Het OpenRTX-team is van plan Codec2 en M17 op deze microcontroller te implementeren. Amo moet worden gefeliciteerd met het succes van deze onderhandelingen in termen van de verdere ontwikkeling van digitale amateurradio en wenst het OpenRTX-team veel succes met deze verdere ontwikkeling.

De website van het OpenRTX-Team is: https://openrtx.org.