Ruimtevaartuig richting Jupiter lost antenneprobleem op

voyagerreverseJe hebt antennewerk………. en dan heb je antennewerk. Als je antenne een opvouwbare antenne is die niet kan worden uitgevouwen – en hij is in de ruimte – moet je iets meer doen dan alleen de toren beklimmen om hem te repareren.

Met de lancering vorige maand van de JUICE-missie van de European Space Agency – een afkorting van Jupiter Icy Moons Explorer – waren de verwachtingen hooggespannen ten aanzien van de antenne, die was opgevouwen in het ruimtevaartuig, klaar voor zijn uiteindelijke volledige inzet. De 16 meter lange antenne, bekend als RIME – voor Radar for Icy Moons Exploration – zou zich in de eerste week na de lanceringsdatum volledig moeten ontvouwen en dat hij – dat wil zeggen, alles behalve één laatste onderdeel.

Volgens verschillende media werden diverse oplossingen zonder succes geprobeerd totdat het vluchtleidingsteam uiteindelijk het resterende deel bevrijdde door een schok toe te dienen die een kleine vastzittende pin verplaatste die het antennegedeelte in zijn gevouwen positie had vastgeklemd. De schok kwam via een apparaat dat bekend staat als een niet-explosieve actuator die zich in de beugel bevond. Wat er gebeurde was verstorend genoeg om de boel los te krijgen.

12 mei bracht vrijheid toen het vastzittende deel losraakte.

Nu zou de antenne klaar moeten zijn voor een nog grotere uitdaging: de manen rond de gigantische planeet Jupiter. De missie zal de antenne gebruiken om die ijzige manen tot wel 9 km diep te bestuderen, waarbij zowel het oppervlak als de ondergrond worden geanalyseerd. Wat daardoor bekend wordt, kan mogelijk weer andere schokken veroorzaken…