Bosbranden verbeteren condities

BrandjeEen onverwacht bijeffect van de grote bosbrand in Canada: Het gebied rond New England ondervindt verbeterde troposferische voortplanting als gevolg van de dikke rooklaag in de atmosfeer afkomstig van de bosbranden in Nova Scotia.

De rook zorgt ervoor dat radiogolven terugkaatsen naar de grond in plaats van in de ruimte te verdwijnen. Dat, in combinatie met temperatuurinversie (warmere lucht gevangen boven koelere lucht), helpt de radiogolven honderden kilometers te weerkaatsen. Het gebeurde rond de News 12 Long Island-studio’s in Bethpage, New York, waar het radiostation WBLI op Long Island werd vervangen door Rumba 106.1 uit Philadelphia.

Tropo

Onder deze omstandigheden zijn op normaal gesproken lege frequenties andere radiostations van ver weg te horen. Autoradio’s pikten verschillende radiostations op die op meer dan 500 km afstand van Richmond, Virginia hun antennes hebben staan. Op onderstaande kaart zie je de rookvoorspelling voor dit gebied en dat komt aardig overeen met het gebied waar de verbeterde propagatie wordt waargenomen.

Rook