Unieke bewaarplaats van stroom: batterij van beton

Wereldwijd wordt er elk jaar meer energie opgewekt door wind en zon. Maar wat nu als de vraag naar al die groene kilowatts kleiner is dan het aanbod of als je ze gewoon wilt bewaren? Hoe sla je ze op voor later gebruik?

Het antwoord is simpel: in een batterij. Een apparaat waarin zich een voor velen magisch chemisch proces afspeelt. Energie wordt vastgehouden en kan later weer onttrokken worden.

Maar er zijn ook andere mogelijkheden om energie op te slaan. Een boiler is een efficiënte batterij. Je stopt het energieoverschot in het water door het te verwarmen voor later gebruik. Of bijvoorbeeld een meer waarin lager gelegen water wordt gepompt en dat er later weer uitloopt en generatoren aandrijft.

Ingenieurs van het Zwitserse bedrijf Energy Vault hebben een nieuw en op het oog simpel concept ontwikkeld: een batterij van beton. Zware betonblokken worden met groene stroom omhoog vervoerd en als er vraag naar stroom is op een plateau gezet en weer naar beneden gelaten. De stalen kabels die aan het plateau verbonden zijn drijven vervolgens generatoren aan. De potentiële energie die het betonblok in zich heeft door het omhoog brengen wordt op deze manier onttrokken en overgeheveld naar het stroomnet.

Het proces is efficiënt. Van alle energie die men er in stopt om de blokken op te hijsen gaat er slechts 25% verloren. Bij het maken van waterstof gaat ook 25% verloren, echter van de overgebleven 75% gaat weer 40% verloren bij het omzetten van waterstof naar stroom.

In 2020 werd in het onderzoekscentrum van Energy Vault in Castione de EV1 CDU (Commercial Demonstration Unit, red.) aan het Zwitserse energienet gekoppeld. De EV1 CDU heeft een capaciteit van 35 Mwh. Volledig opgeladen (alle blokken zo hoog mogelijk, red.) kan deze installatie een kleine 5000 huishoudens van stroom voorzien. In de praktijk zal de zwaartekrachtbatterij continuïteit van stroomlevering garanderen en bijspringen als wind en zon het laten afweten.