NOAA voorspelt sneller en sterker zonnevlekkenmaximum

Yep, flareNOAA’s Space Weather Prediction Center (SWPC) heeft een herziene voorspelling vrijgegeven voor de zonneactiviteit tijdens zonnecyclus 25, waarin wordt geconcludeerd dat de zonneactiviteit sneller zal toenemen en een hoger maximum zal bereiken dan voorspeld door een panel van experts in december 2019.


Volgens de bijgewerkte voorspelling zal de piek van de 25e zonnecyclus tussen januari en oktober 2024 worden bereikt, met een maximaal aantal zonnevlekken tussen 137 en 173.

Het panel, bijeengeroepen door NOAA, NASA en International Space Environment Services (ISES), voorspelde in 2019 dat Zonnecyclus 25, na de relatief zwakke Zonnecyclus 24, ook zwak zou zijn, met een piek in juli 2025 met een maximaal aantal zonnevlekken van 115. Zonnecyclus 24 was de zwakste cyclus in 100 jaar, met een maximaal aantal zonnevlekken van 116, ruim onder het gemiddelde van 179. Hoewel de nieuwe voorspelling van NOAA boven de voorspelling van het panel en boven die van cyclus 24 ligt, zou de sterkte van zonnecyclus 25 nog steeds onder het gemiddelde liggen.

Een overzicht van het actuele aantal zonnevlekken vind je HIER.