Russische QSO’s in de 6m band zijn legaal

Grote noble radioAls je toevallig een amateur met een Russische roepnaam hoort terwijl je luistert op de band tussen 50 en 52 MHz, verbeeld je je geen dingen – en nee, die amateur overtreedt geen enkele regelgeving.

Russische amateurs met de hoogste radiolicentie van dat land mogen nu de 6-meterband gebruiken met maximaal 1 kiloWatt, op grond van een mondelinge overeenkomst met de Russische toezichthouder. Volgens een rapport in het nummer van Funk Telegramm van november 2023 werken amateurs aan het verkrijgen van schriftelijke toestemming voor 6 meter, die in Rusland niet officieel wordt gedefinieerd als een amateurband. Amateurs met Russische roepnamen gebruiken de band sinds 2014 vanuit de Krim, toen dat gebied werd geannexeerd. Dit was een voorrecht dat was overgenomen uit de tijd dat werken op 6 meter was toegestaan op de Krim, toen het nog deel uitmaakte van Oekraïne.

Funk Telegramm citeert Alexander Kozlov, RW5C, een actieve amateur die vanuit Moskou opereert en die tegenover het tijdschrift bevestigt dat een aantal amateurs zoals hij nu regelmatig in de band te horen zijn en contacten leggen. Russische amateurs hebben lang betoogd dat als de autoriteiten het werken op 6-meteroperatie vanaf de Krim toestaan, dit voorrecht zou moeten worden uitgebreid tot alle Russische radioamateurs.