Kosmische radiogolven ontdekt op grootste afstand van aarde ooit

RadioflitsEen telescoop van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) heeft kosmische radiogolven ontdekt op de grootste afstand van de aarde ooit. Die afstand was de helft groter dan het vorige record.

De telescoop registreerde een van die snelle radioflitsen op een plek waarvandaan licht er acht miljard jaar over doet om de aarde te bereiken. De radioflits werd al in juni 2022 geregistreerd, maar de vondst is vorige maand pas bekendgemaakt in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Kosmische radiogolven zijn een vorm van elektromagnetische straling.

De afstand van de aarde tot de kosmische radiogolf bleek de helft groter dan het vorige afstandsrecord. De flits duurde minder dan een milliseconde.

Bovendien was het een de krachtigste flitsen die ooit zijn geregistreerd. “In een fractie van een seconde kwam evenveel energie vrij als onze zon in dertig jaar afgeeft”, meldt het internationale team van de ESO. De oorzaak van uitbarstingen van radioflitsen is nog niet bekend.

Dankzij de radiogolven hebben onderzoekers nu een nieuwe manier om het heelal te ‘wegen’. Ook stellen ze wetenschappers in staat om “de structuur van het heelal beter te begrijpen”, zegt Ryan Shannon, hoogleraar aan de Swinburne University of Technology in Australië.

De uitbarsting van kosmische radiogolven werd geregistreerd door de zogenoemde Very Large Telescope (VLT) van de ESO. De VLT bestaat uit vier afzonderlijke telescopen. Ze staan in Chileense Atacamawoestijn op 2.635 meter boven zeeniveau.