FCC verwijdert beperking op digitale modes

spectrumDe Amerikaanse RDI, het FCC, heeft in een actie waar velen lang op hebben gewacht en wat velen beschouwden als achterhaald, de beperkingen op digitale uitzendingen opgeheven.

Het bureau kondigde op woensdag 13 november aan dat het een bandbreedtebeperking van 2,8 kHz op HF-radiobanden voor amateurradio zou instellen ter vervanging van de baudsnelheidsbeperking. De maatregel was vooral gewild bij amateurs die betrokken waren bij noodcommunicatie. Dit zal ook experimenteren aanmoedigen – een kernprincipe van amateurradio. De FCC is nog steeds op zoek naar commentaar over de voorgestelde opheffing van beperkingen op de baudrate (of symboolsnelheid) in de VHF- en UHF-banden, evenals in de 2200 meter- en 630-meterbanden en zou graag input willen over wat daar de juiste bandbreedtebeperking kan zijn.

Wat is namelijk het geval: In 1980, bij de introductie van digitale technologieën die door radioamateurs gebruikt konden worden, heeft de FCC een snelheidslimiet van 300 baud aangenomen met als doel de hoeveelheid spectrum te beperken die door een enkel signaal wordt ingenomen. Radioamateurs, die knutselaars en experimenteerders waren, werkten eraan om steeds hogere snelheden te ontwikkelen die nog steeds binnen de standaard spectrumbandbreedte pasten. Uiteindelijk verhoogden hun innovaties in de technologie de spectrumefficiëntie aanzienlijk, maar liepen ze tegen de baudsnelheidslimiet van de FCC aan. En nu wordt dus die verouderde 300 baud beperking vervangen door een bandbreedtebeperking van 2,8kHz. Dus wordt veel meer mogelijk voor de digitale amateur.