Radiogolven kunnen helpen bij klimaatdiagnostiek

KlimaatDe vraag die gesteld werd is: kunnen radiogolven helpen bij het diagnosticeren van klimaatproblemen? Een team van onderzoekers zegt “ja”.

 

De atmosfeer heeft een boodschap voor ons en het is mogelijk dat we die kunnen ontvangen dankzij de 6G-netwerken van de toekomst. Deze vorm van telecommunicatie van de volgende generatie wordt al gezien als geschikt voor mobiele toepassingen, maar het bereik van 100 GHz tot de Terahertz-frequenties maakt het geschikt voor een ander – onbedoeld – gebruik.

Volgens een artikel in het IEEE Spectrum worden radiogolven die door 6G worden gebruikt, gemakkelijk geabsorbeerd door gassen in de atmosfeer. Als zodanig kunnen wetenschappers de radiogolven mogelijk gebruiken om te onderscheiden welke soorten atmosferische gassen aanwezig zijn – vooral de soorten die het welzijn van de planeet en degenen die erop leven in gevaar brengen. Het Spectrum-artikel is geciteerd uit een onderzoeksartikel in het tijdschrift IEEE Network, waarin onderzoeker Josep Jornet uit Boston suggereert dat wetenschappers, omdat verschillende moleculen elektromagnetische straling op verschillende manieren absorberen, 6G-transmissies kunnen gebruiken op vrijwel dezelfde manier als spectroscopie wordt toegepast: om te identificeren welke moleculen in de atmosfeer aanwezig zijn en wat hun concentratie is. Jornet noemt het in feite ‘over-the-air-spectroscopie’.

Hoewel 6G-netwerken nog niet klaar zijn voor uitrol, geloven de auteurs van het onderzoek dat een dubbelfunctioneel 6G-netwerk van de toekomst enorme voordelen zou kunnen hebben.