Dave Mills, W3HCF, SK

W3HCFWie is W3HCF zal je je afvragen. Hij is de maker van het protocol dat uiteindelijk de gesynchroniseerde tijdregistratie op miljarden apparaten over de hele planeet ging regelen: het NTP.

 

Computerwetenschapper en onstuitbare knutselaar Dave Mills, W3HCF, was professor aan de Universiteit van Delaware toen hij voor het eerst de vraag behandelde hoe de tijd op miljarden apparaten over de hele wereld kon worden gesynchroniseerd, waaronder computers, switches, satellieten, servers en klokken.

Hij heeft deze vraag uiteindelijk beantwoord door de ontwikkeling van het Network Time Protocol, of NTP, dat hij in de wereld introduceerde toen het internet zich als een mondiale kracht begon te ontwikkelen.

Volgens verschillende berichten werd Dave op 17 januari een Silent Key. Als fellow bij het Institute of Electrical and Electronics Engineers ontving hij het IEEE 2013 Internet Award.

Dave is 22 jaar lang hoogleraar geweest aan de universiteit en heeft een lange carrière opgebouwd waarbij hij de nadruk legde op het toegankelijk maken van zijn werk voor slechtzienden, een aandoening die hij op jonge leeftijd ontwikkelde als gevolg van glaucoom. Een profiel uit september 2022 in het New Yorker Magazine herinnerde aan Dave’s eerste werk bij COMSAT, waar hij werkte aan ARPANET, dat wordt gezien als de voorloper van het internet. In het artikel werd opgemerkt dat hij in zijn eerdere werk aan de Universiteit van Edinburgh programma’s schreef om telegrafiesignalen te decoderen die via de kortegolf werden verzonden en bestudeerde hoe klokken functioneerden in een elektriciteitsnet.

Uiteindelijk richtte hij zijn aandacht op tijdwaarneming en de UTC, de internationale civiele tijd die wordt gebruikt door amateurradio-operators en anderen over de hele wereld.

Vrienden en collega’s deelden hun herinneringen in berichten op verschillende websites en reflectors. Een bericht op de mailinglijst van de internetvereniging van Karl Auerbach verklaarde treurig: “Oh my, we hebben Vadertje Tijd verloren.”

Zonder NTP zou FT8 vrijwel onmogelijk zijn: de tijd van je computer moet immers binnen de seconde gelijk lopen en zonder NTP is dat een lastige opgave.

 

Geef een reactie