Oudere Starlink satellieten worden uit hun baan gehaald

VliegbeestStarlink heeft aangekondigd dat het 100 van zijn oudere satellieten uit hun baan haalt in het belang van de veiligheid.

SpaceX zal 100 Starlink-satellieten uit hun baan halen die in 2019 en 2020 zijn gelanceerd, om te voorkomen dat ze een gevaar worden in een lage baan om de aarde, zei het bedrijf onlangs. Hoewel het uit hun baan halen van satellieten niet ongebruikelijk is voor Starlink, worden deze zogenaamde “gecontroleerde afdalingen” noodzakelijk geacht omdat het bedrijf een defect heeft vastgesteld dat problemen zou kunnen veroorzaken. SpaceX specificeerde niet wat het defect was, maar zei dat de 100 satellieten het risico lopen niet meer beschikbaar te zijn voor verder manoeuvreren en buiten dienst moeten worden gesteld. Het uit de baan halen zal geleidelijk plaatsvinden over een periode van maanden, waarbij de satellieten gedurende het hele proces hun manoeuvreerbaarheid behouden. Starlink, eigendom van Elon Musk, onderhoudt de grootste satellietconstellatie in een baan om de aarde. SpaceX zei dat de verwijdering van deze oudere satellieten geen impact zal hebben op de breedbanddiensten van Starlink.