ARISS viert 40 jaar amateurradio in de ruimte

ARISS-logoHet ARISS-programma vierde onlangs de positieve impact van 40 jaar amateurradio op de bemande ruimtevaart. De viering vond plaats tijdens de conferentie eind februari in het Center for Space Education, de Astronauts Memorial Foundation, vlakbij het Kennedy Space Center in Florida.

110 ARISS-programmaleiders, vrijwilligers en fans kwamen bijeen om te kijken, herinneringen op te halen aan de afgelopen veertig jaar en een glimp op te vangen van de toekomst.

Keynote-spreker Richard Garriott, voormalig W5KWQ, inspireerde de groep tot een gedurfde toekomst en legde opnieuw zijn amateurradio-examen af ​​op de conferentie om opnieuw zijn amateurradiolicentie te verkrijgen. Zijn vorige licentie was nog niet zo lang geleden verlopen. ARISS had ook enkele aankondigingen te doen. Onder meer informatie over een nieuwe samenwerking met Estes-modelraketten en de uitbreiding van de SPARKI-radiokit voor schoolklassen. AmateurTV zal terugkeren met de volgende ISS-bevoorradingsmissie, SpaceX 30, gepland voor half maart, en zal kort daarna weer in gebruik worden genomen. Lou McFadin, W5DID, ontving een speciale onderscheiding voor zijn werk bij het opzetten van amateurradiostations in de ruimte sinds het allereerste station op STS-9, dat de eerste Spacelab-missie bracht en de eerste astronaut die de European Space Agency 40 jaar geleden vertegenwoordigde. Uiteraard genoot het publiek ook van live contact met astronauten in het ISS, waarbij drie jongeren hun vragen aan de astronauten stelden.