3D HF-filters worden gezien als de toekomst

Wetenschappers hebben een manier gevonden om ruimte te besparen en de prestaties van draadloze apparaten te verbeteren door gebruik te maken van 3D HF-filters.

Een onderzoeker uit Florida heeft driedimensionale HF-filters ontwikkeld die in de toekomst ruimte kunnen besparen in smartphones en IoT-apparaten, waardoor er meer ruimte overblijft voor batterijen en op een dag de weg vrijmaken voor 6G draadloze apparaten die in het Terahertz-bereik werken.

De onderzoeker Roozbeh Tabrizian van de Universiteit van Florida in Gainesville noemt HF-filters “de hele ruggengraat van draadloze systemen.”

Eerder dit jaar schreef het onderzoeksteam uit Florida in het tijdschrift Nature Electronics hoe de 3D-filters werden ontwikkeld om de plaats in te nemen van de meer alledaagse platte resonatoren die verschillende diktes hebben, afhankelijk van de draadloze frequenties die ze gebruiken. Ter vergelijking: de 3D-resonatoren, bekend als ferroelectric-gate fin of FGF, kunnen frequenties tussen 3 GHz en 28 GHz verwerken.

Het onderzoeksteam heeft er al een aantal gemaakt.