Aantal regionale commerciële FM-kavels krimpt

ouweradio'sDe commerciële regionale FM-kavels gaan onder de veilinghamer. Dat gebeurde vorig jaar al met de landelijke kavels, maar deze zomer is het de beurt aan de kleinere, regionale FM-kavels. Het aantal regionale kavels wordt daarbij bijna gehalveerd: van ruim 50 naar 27. De nieuwe FM-kavels hebben daardoor wel vaak een groter bereik.

Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het FM-kavel in de Randstad waarop KINK uitzendt of de FM-frequenties van Tukker FM in het noorden en oosten van Nederland. Regionale en lokale publieke omroepen vallen er niet onder.

De regionale FM-kavels worden via een veiling aangeboden. Net als bij de landelijke zenders geldt: de hoogste bieder wint. Het ministerie van Economische Zaken (EZK) heeft de minimumprijzen bekendgemaakt die het voor de commerciële regionale FM-kavels wil hebben. Het laagste startbedrag is ruim 47.000 euro, het hoogste bijna 580.000 euro. Het startbedrag is gebaseerd op de geschatte 40 procent waarde van het kavel.

Het minimumbedrag moet volgens het ministerie leiden tot ‘een realistische veilingopbrengst’. “Op deze wijze wordt voorkomen dat de prijs zo hoog is dat de veiling ‘mislukt’ en een goed daardoor onverdeeld blijft. Een hoge prijs kan bovendien bieders ontmoedigen die wel degelijk serieus zijn”, schrijft het ministerie.

Voor commerciële DAB+-zenders komt er een aparte veiling. Die vindt plaats na veiling van de commerciële regionale FM-kavels. Als alles volgende planning verloopt, zijn de commerciële kavels en DAB+-zenders na de zomer geveild.

 

 

Geef een reactie