Ingenieur klaagt ex-werkgever aan wegens militair potentieel van antenne ontwerp

Een voormalige ingenieur van Honeywell klaagt het bedrijf aan vanwege wat hij het militaire potentieel noemt van een antenneontwerp dat hij heeft ontwikkeld terwijl hij daar werkte.

Een ingenieur uit Minnesota die een composietmateriaal heeft ontwikkeld om de efficiëntie van een antenne te verhogen, klaagt zijn voormalige werkgever aan, die zijn gepatenteerde creatie ooit alom als een doorbraak had geprezen.

Het ontwerp van Christopher Fuller, KDØWMU, maakt het sneller opladen van elektrische voertuigen mogelijk door het gebruik van aanzienlijk kleinere antennes. Het antenneontwerp van Christopher levert het benodigde vermogen in de vorm van elektromagnetische energie – over lange afstanden en zonder verlies. Volgens een rapport op de Star Tribune-website noemde een directeur van Honeywell International Fuller destijds ‘de uitvinder van de volgende multi-industrie disruptor’.

Erkennend dat zijn antenne-ontwerp ook het potentieel in zich had om militaire wapens op afstand van energie te voorzien, vroeg Christopher vorig jaar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken om het plan van Honeywell om de technologie op de markt te brengen aan buitenlandse commerciële klanten onder de loep te nemen. Volgens het Star Tribune-verhaal was de ingenieur bang dat Honeywell mogelijk de federale beperkingen op de export van Amerikaanse militaire technologie zou overschrijden en het wapenpotentieel van het product zou bagatelliseren.

Noch het ministerie van Buitenlandse Zaken, noch de FBI reageerden op de verzoeken van The Star Tribune om commentaar. Een verklaring van Honeywell verwierp de beweringen van Christopher als ongegrond en voegde eraan toe dat Honeywell International voldoet aan de Amerikaanse exportregels en -voorschriften. Christopher heeft eerder dit jaar zijn baan bij Honeywell opgezegd, onder verwijzing naar de ondraaglijke werkomstandigheden die volgden op de vragen die hij aan federale ambtenaren had gesteld over de overzeese plannen van het bedrijf voor het antenne-ontwerp. Hij klaagt Honeywell nu aan op grond van de klokkenluiderswet van de staat. Die wet is in het leven geroepen om werknemers te beschermen tegen de gevolgen van het melden van werkgeversgedrag dat volgens hen onwettig is.

 

Geef een reactie