RSGB onderzoekt storing door PlasmaTV

plasmatv

plasmatvRSGB onderzoekt storing door PlasmaTV

Het EMC commitee van de Engelse zustervereniging RSGB start een onderzoek naar de storing van Plasma TV's. Zij roepen amateurs op om hun ervaringen te melden.

 

Met de almaar toenemende belangstelling voor grote televisies – zeker nu met het EK voetbal – is het niet verwonderlijk dat deze toestellen nu onder een vergrootglas komen te liggen. De markt is ruwweg te verdelen in twee segmenten: LCD schermen en plasma schermen. Het verschil zit in de manier waarop het beeld tot stand komt: Plasma TV's bestaan uit losse cellen die tot gasontlading gebracht worden en daarmee rode, groene of blauwe fosfor laten oplichten. LCD TV's bestaan uit twee op elkaar gelijmde gepolariseerde glasplaten. Door stroom door de vloeibare kristallen te sturen, laten deze al dan niet licht door. De kristallen (pixels) zelf geven geen licht zoals bij een plasma TV, maar laten licht van een achtergrond verlichting (soort TL-buizen) door.

Voor de opwekking van de benodigde spanningen wordt gebruik gemaakt van allerlei (hoogspannings)converters. Deze lopen niet op de oude vertrouwde lijnfrequentie van 15.625kHz, maar vaak nog hoger. De converters tesamen met de ontladingsbuizen (vergelijk het met TL-buizen zonder ontstoringscondensatoren) kunnen een hoop storing op de kortegolf veroorzaken. Ook ik ken verhalen van amateurs die claimen storing te ondervinden van de nieuwe TV van de buren. De RSGB gaat nu deze klachten onderzoeken.

Een interessant punt. Heb je zelf ook al eens gemeten aan een breedbeeld TV type plasma of LCD, of anderszins ervaringen? Meldt het eens in de comments van dit artikel…