Mobielen verboden in de USA?

auto

autoStress onder Amerikaanse amateurs. Nadat er in de diverse individuele staten al actie gevoerd was tegen het verbieden van het gebruik van radio's in een auto door amateurs, heeft de National Transport and Safety Board (NTSB) nu een regen voorgesteld dat het bedienen van elk apparaat tijdens het rijden verbiedt. Dus ook het gebruik van een mobiele radio.

 

 

Het ziet er naar uit dat radioamateurs daarmee meegesleurd worden in het brede verbod op het gebruik van elektronische apparaten in een auto. Het gebruik van radio's in noodgevallen is toegestaan, maar men vraagt zich af of het nog wel de moeite is om een radio in te bouwen waar je het grootste deel van de tijd niets mee zou mogen doen. Deze maatregel is pas recent aangekondigd dus er zal nog wel wat water door de Rijn stromen voordat alles definitief is.

NTSB Statement
"Verbiedt het gebruik van portable elektronische apparaten anders dan in noodgevallen (met uitzondering van apparaten die ontworpen zijn om het rijden te ondersteunen zoals navigatiesystemen) voor alle bestuurders"

Verder wordt dan nog gesproken over methoden om deze regels onder de aandacht van de automobilisten te brengen. De discussie onder de amateurs richt zich nu op de definitie van het begrip "portable". Een Baofeng aan je oor is portable. Geen twijfel mogelijk. Maar is een in de auto ingebouwde mobilofoon portable? Hij zit vast, heeft 12V nodig en functioneert dus niet buiten de auto, heeft een antenne nodig die op/aan het voertuig bevestigd is. Dus is dat portable?

In Amerika wordt al jaren actie gevoerd tegen allerlei zaken die bestuurders afleiden van wat ze geacht worden te doen: het veilig besturen van een auto. Daaronder vallen het gebruik van mobieltjes, video-systemen en andere overbodige apparaatjes in een auto. Denk aan de "Don't text and drive" campagnes die zich richten op het SMS-en onder het rijden. Amateurs vrezen dat met het verbod op het gebruik van portable apparaten in auto's, ook de dagelijkse babbel via het repeaternetje verboden gaat worden. Even afwachten maar hoe de regels geïmplementeerd gaan worden.

Meer leesvoer hierrrr…