Meer dan de helft van LED-lampen is bagger

LED lamp

LED-lampMeer dan de helft van de LED-lampen die door het nationale keuringsinstituut van Zweden zijn getest, hebben een verkoopverbod gekregen. Opmerkelijk, vindt ook het keuringsinstituut.

 

 

 

Wij schreven al eerder dat er getest werd in Zweden, waarbij drie typen al een verkoopverbod hadden gekregen. Er werd toen beloofd uitgebreider te gaan testen en de resultaten eind van het jaar bekend te maken. En dat is nu dus gebeurd. De resultaten zijn echter niet hoopvol.

De meest voorkomende reden voor het opgelegde verbod is storing op het lichtnet. Sommigen lampen storen echter ook radiofrequenties. Meer dan de helft van de lampen die zijn gekocht en getest hebben een verkoopverbod gekregen. Een opvallend hoog cijfer, schrijft de keuringsdienst in haar laatste nieuwsbrief. Een mogelijke verklaring kan zijn dat de meeste gecontroleerde lampen zijn gedimd. Ze bevatten besturingselektronica waarvan lamp fabrikanten kunnen hebben "vergeten" om de te voldoen aan de EMC-eisen, zegt het keuringsinstituut.

Er is nu in heel Europa een campagne aan de gang, waar de autoriteiten in verschillende landen de markt scannen om te zien of de nieuwe ledlampen voldoen aan EMC-eisen.

Een reden dat de interesse in LED-lampen stijgt, is dat gewone gloeilampen zullen worden uitgefaseerd. De verantwoordelijkheid voor het op de juiste manier voldoen aan de EMC eisen ligt bij de fabrikant of importeur.