Baken op Antarctica in de lucht

Baken

BakenOp 15 januari is in de middag de multiband ontvanger van het nieuwe permanente WSPR baken DPØGVN op Antarctica in gebruik genomen. Het baken is actief vanaf het Duitse onderzoekstation "Neumayer III" van het Alfred Wegener Institute for Polar and Marine Research. De installatie is onderdeel van een wetenschappelijk project van de Technische Universiteit van Munchen in samenwerking met de Universiteit van Bremen en de Duitse Amateur Radio Club (DARC).

 

Het baken wordt nog getest en kan nu en dan uitgeschakeld worden voor configuratiewijzigingen of optimaliseren van de antennes en software voordat hij binnen een paar weken naar zijn uiteindelijke bestemming gebracht wordt. Momenteel zijn er drie radio specialisten op het onderzoeksstation, allen radioamateurs en lid van de DARC (Felix DL5XL, Matthias DH5CW en Daniel, DL1SU).

De techniek bestaat uit een WSPR multiband ontvanger gebaseerd op een Red Pitaya mini computer. Deze kan tot acht amateurbanden tegelijk monitoren, in het bereik van 160m tot 6m en enige honderden ontvangstrapporten per uur doorsturen naar het WSPR-Net. Intussen is er ook een 5 Watt multiband zender operationeel, die aangesloten is op een 5m Procom vertikale antenne, gematched met een aanpassingsnetwerk.

De eerste resultaten hebben alle meewerkende partijen positief verrast. Na een paar dagen in bedrijf heeft DPØGVN al enige duizenden bakens ontvangen. Dat is mede te danken aan de extreem stille locatie, ver van de menselijke beschaving en daar aan gerelateerde stoorbronnen. Het bakenproject in Antarctica was een initiatief van twee professoren, die tevens radio amateur zijn. De ene is Prof. Dr. Ulrich Walter, DG1KIM, wetenschappelijk astronaut van de ESA, en professor in ruimtevaarttechniek aan de Technische Universiteit van Munchen. Daarnaast is ook de welbekende SDR specialist Prof.Dr. Michael Hartje, DK5HH, van de Universiteit van Bremen betrokken, die de software voor zijn rekening neemt.