Live stream in test

Testopstelling

TestopstellingLive stream in test

Vanaf heden is onze Zoetermeerse 2m repeater ook via het internet te beluisteren. Daarvoor draait er een streaming server op de website. Je moet wel over een mediaplayer beschikken  die streaming media aan kan. Voorlopig is dit een proefopstelling. Blijkt het een succes, dan wordt de live stream ook uitgebreid met de 70cm repeater.

Een van de experimenten die we graag wilden doen was het beschikbaar stellen van het audio van de repeater via internet. Dat moest zonder al te veel extra kosten een apparatuur, en zonder dat de potentiele luisteraar op kosten gejaagd zou worden voor client software om de live stream te beluisteren.

De website draait op een Epia Via M10000 computer met een 1GHz C3 CPU. Het operating systeem is Linux Fedora Core4. Zie deze link voor uitgebreide systeeminformatie. Dat is niet de snelste processor natuurlijk. Desalniettemin zijn we er in geslaagd een goed werkend systeem te maken.

Het principe is als volgt:

Setup

De linker server is een Windows machine die verbonden is met de repeater. Maar dat kan ook een ontvanger zijn die op de repeater afgestemd is. Omdat de repeater nog bij PA3DFR thuis staat, is er nu een directe verbinding. De Windows machine draait een MP3 encoder die door middel van de geluidskaart het audio van de repeater omzet in een MP3 gecodeerd signaal. In tegenstelling tot een muziekbestandje, zit hier natuurlijk geen begin en geen eind aan. Je valt midden in een uitzending, en die eindigt nooit. Daar moet je player wel tegen kunnen. Zie de knop Live Stream in het hoofdmenu voor suggesties voor programma's.

De Windows server stuurt het MP3 gecodeerde signaal naar de Icecast server die op de website van PI4RAZ draait. Deze server maakt optimaal gebruik van de mogelijkheden van de computer, waardoor deze niet al te zwaar belast wordt als er naar de repeater geluisterd wordt via internet. Uiteraard is de belasting afhankelijk van het aantal luisteraars, en is het aantal luisteraars weer afhankelijk van de maximale bandbreedte van de provider – in dit geval het QRL van PA2RDK, waar de website gehost is.

Het is mogelijk om meerdere computers tegen de Icecast server te laten praten. In de toekomst, bij gebleken succes, zal de live stream uitgebreid worden met de 70cm repeater. Voorlopig testen we de huidige configuratie en zijn we benieuwd naar de reacties!