Nieuwe scribent PI4RAZ

Weerman

WeermanNieuwe scribent PI4RAZ

Trouwe lezers hebben zijn eerste bijdrage waarschijnlijk al gelezen in het weekend van 20/21 januari: onze mede-amateur en in Zoetermeer en omstreken bekende weerman Dick van de Wijngaard, PE1RZJ, is bereid gevonden om zo nu en dan zijn kennis met ons te delen. 

Dick is al zo'n 4 jaar de stuwende kracht achter de lokale weersite Zoeterweer.nl, waar niet alleen informatie over het weer te vinden is, maar ook over de neerslag en de luchtdruk, en waar tevens via een webcam op elk moment gekeken kan worden hoe het weer in Zoetermeer is. Daarnaast runt Dick de site hamonline.nl, waar amateur- en professionele geinsteresseerden in het weer alle benodigde apparatuur aan kunnen schaffen, maar waar ook zendamateurs hun apparatuur en toebehoren kunnen vinden.

PE1RZJ 

Dick's bijdrage zal niet in de vorm van een dagelijkse of wekelijkse column te vinden zijn; daarvoor zijn er al genoeg bronnen te vinden op internet. Maar als er een aanleiding is om nieuws te melden, zal je zijn bijdrage zeker hier vinden. Zoals de waarschuwing voor de storm van afgelopen nacht, die in Velserbroek notabene tot een windhoos leidde maar waar door de gevestigde meteorologie-instellingen vooraf nogal laconiek over gedaan werd. Dick vertelde gisteren al dat de aankomende storm onderschat werd. Maar ook zijn korte communicatielijnen met fabrikanten van amateur apparatuur zullen er toe bijdragen dat wij van het laatste nieuws op dat gebied op de hoogte zijn.

Voor radio-amateurs is het weer uiteraard niet onbelangrijk. Niet alleen vanwege de invloed op de condities, maar ook vanwege de natuurkundige invloed op antennes en apparatuur. Als er een storm onderweg is, kan je dat beter van tevoren weten zodat je maatregelen kunt nemen (Antenne's met de kop in de wind, of zelfs strijken). Zodat je niet bij de buren in de tuin kijkt en dan denkt: Hee, zo'n antenne heb ik ook… Ook naderend onweer is belangrijk om te weten, zodat je bijtijds antenne's kunt afkoppelen en/of aarden om defect raken van ontvangers te voorkomen.

Wij hebben met Dick's bijdragen in elk geval een waardevolle aanvulling van de website.