Schakelingen met OpAmps

opamps

opampsSchakelingen met OpAmps

Handige dingen zijn het, die Operational Amplifiers, ofwel OpAmps. Je vindt ze in alle soorten en maten; met JFet ingangen voor Heel Hoge impedanties, Rail-to-rail OpAmps die tot tegen de (dan meestal heel lage) voedingsspanning kunnen uitsturen en verschrikkelijk snelle exemplaren die videosignalen nog kunnen versterken. Een ding hebben ze echter gemeen: de manier waarop je ze instelt. Maar hoe ging dat ook al weer… 

Daarvoor zijn uiteraard formules. Om die theorie weer een beetje op te halen, staat hieronder een verzameling met OpAmp schakelingen en de bijbehorende formules.

Schakelingen

Zoals te zien, is er voor de meeste toepassingen wel een schakeling met bijbehorende berekening voorhanden. Standaard zijn natuurlijk de optel- en aftrek schakelingen. Deze schakelingen zijn in uitgeklede vorm ook wel bekend als inverterende- of niet-inverterende versterker. Ook interessant zijn de hoog- en laagdoorlatende versies. Hoewel die in de bovenbeschreven schakelingen maar als "1-pool" versie zijn opgenomen. Het aantal polen van een filter is het aantal frequentiebepalende componenten. Elke pool zorgt voor een frequentie afval van 6dB per oktaaf (een oktaaf is een verdubbeling of halvering van frequentie). Vaak is dat niet genoeg. Hieronder zie je een schakeling die met twee polen werkt; dus 12dB per oktaaf.

Filters 

Voor het berekenen van diverse soorten filters is een handig programmaatje voorhanden: Filter Pro van Texas Instruments. Daarmee kan je het aantal polen instellen, en het type filter wat je wil maken. Door de componenten aan te passen kan je in 1x zien hoe de response is; het programma toont de filterkarakteristieken in diverse grafieken. Je kunt het programma hier van de website van PI4RAZ downloaden.