Eenvoudige PIC programmer

MicroChip

MicroChipEenvoudige PIC programmer

In steeds meer schakelingen wordt gebruik gemaakt van een micro controller. Zo ook bij de accupack lader die op deze site beschreven staat. In veel van die schakelingen wordt gebruik gemaakt van microcontrollers van de firma Microchip. Voor het programmeren van deze controllers heb je uiteraard een programmer nodig. Hier wordt een eenvoudig zelf te bouwen programmer beschreven die je aan kunt sluiten op de parallelpoort van je computer, en waarmee je een groot aantal Microchip controllers kunt programmeren.

Het schema van de programmer kan je zien door op onderstaand icoon te klikken.

Schema

Dat ziet er ingewikkelder uit dan het is; de moeilijk ogende chip is in feite het voetje waar de chip in geplaatst wordt voor het programmeren. Wil je het luxe maken, dan gebruik je een ZIF socket (Zero Insertion Force; zo'n voetje met een hefboompje eraan waarmee je de chip vast kunt klemmen) maar ik gebruikte een standaard goedkoop IC voetje. Dat moet niet al te veel klemmen, want het is hier juist niet de bedoeling dat de chip blijft zitten. Alleen maar gedurende het programmeren.

De schakeling maakt gebruik van een goedkope adapter als voeding; in principe moet er 16V ongestabiliseerd ter beschikking zijn. De twee stabilisatoren maken van de externe voeding 5 en 13 volt (de "nul"-poot van de 8V regulator ligt niet aan massa maar aan de 5V, daarom moeten de spanningen opgeteld worden). De open-collector poorten van de 74S05 (er zitten er 6 in een huisje) zorgen voor de sturing en de niveau aanpassing tussen de parallelpoort connector en de schakeling zelf. Een drietal goedkope transistoren doen de rest.

Van de schakeling is ook een printontwerp beschikbaar; klik daarvoor op onderstaand icoon.

PCB

Maar zelf bouwde ik de schakeling op een stuk gaatjesbord. Omdat de PIC's serieel geprogrammeerd worden, is het aantal draden dat gelegd moet worden beperkt en daarom goed te doen zonder print. Het geheel ziet er dan ongeveer als volgt uit:

Programmer

De print wordt gewoon op de connector van de parallelpoort geprikt, en het programmeren kan beginnen. Daar is natuurlijk wel software voor nodig, maar die is er ook: deze is hier te downloaden van de PI4RAZ site. Er kan een keuze gemaakt worden in het programma voor twee typen programmers; de PICALL is de dure uitvoering met on-board processor en dat is niet deze schakeling. Zorg ervoor dat de programmer in de parallelpoort zit en de voeding aangesloten is. Selecteer dan in het programma P16PRO als programmer en je kunt beginnen met programmeren!