Bakens – een steun voor de hobby

beacon

beaconBakens – een steun voor de hobby

Iedereen heeft er natuurlijk wel eens van gehoord. Bakens, die onbemande zenders die dag en nacht hun signalen de ether in slingeren vanaf de meest woeste plekken in de wereld, en als je een baken hoort, liggen condities op de loer. Weinigen weten, dat er hele netwerken van bakens zijn die op dezelfde frequency uitzenden, maar in bepaalde tijdslots. En dat er een hoop programmatuur is om met behulp van bakens de propagatie in kaart te brengen.

Een aantal bakens vormen een wereldwijde keten; deze bakens bevinden zich voornamelijk op HF. De uitzendfrequenties zijn 14.100 18.110 21.150 24.930 en 28.200 MHz. Elk baken zendt steeds 10 seconden uit, met eerst de call in CW met 22 woorden per minuut, daarna 1 seconden een draaggolf met 100W, 1 seconde een draaggolf met 10W, vervolgens 1W en tenslotte 0,1W.

Uit bovenstaande blijkt wel dat de nauwkeurigheid van de tijd erg belangrijk is. Immers, steeds na 10 seconden moet het volgende baken in de lucht komen. Een overzicht van deze bakens met calls en locaties vind je hier.

Moet je nou perse CW kunnen nemen om te weten welk baken je hoort? Nee hoor! Het enige wat je moet hebben, is een uiterst nauwkeurige klok. Daar kan je, als je je computer met het internet hebt verbonden, je computer voor gebruiken. Om te beginnen moet je je computer synchroniseren met tijdservers op het internet. Daarmee wordt je computer met grote nauwkeurigheid gelijkgehouden met atoomklokken die de internationale tijd bewaken. Voor dat doel kan je van de website het programmaatje nistime-32bit.exe downloaden. Dat programma zorgt ervoor dat je computer regelmatig gelijkgezet wordt met atoomklokken in Amerika.

Vervolgens kan je een mooie analoge klok installeren op je computer, met secondenwijzer uiteraard, die dan de tijd exact weergeeft. Een gratis klok programma vind je bijvoorbeeld hier.

Als je een baken hoort, hoef je alleen maar op de klok en in de tabel te kijken om te weten welk baken het is. En in welke richting de condities zijn.

Er is ook veel software ter beschikking voor het monitoren van bakens. Een keur van programma's vind je bijvoorbeeld op deze pagina. Nieuw is het programma propview, dat gebruik maakt van de bijgeleverde IonCap propagatie prediction engine om de minimum en maximum bruikbare frequenties te voorspellen tussen twee willekeurige locaties op aarde in een 24-uurs periode.

Al met al kan je met bakens dus een heleboel informatie verzamelen met betrekking tot propagatie en condities.