Bouwavond Isotron succes!

Bouwavond Isotron succes!

Onder grote belangstelling hebben gisteravond tijdens een extra bijeenkomst 10 leden van de Radio Amateurs Zoetermeer een Isotron antenne gebouwd. Het uiteindelijke resultaat was 7 antennes voor 80m, 2 antennes voor 40m en een speciaal prototype van een dualband versie voor zowel 40m als 80m.

 

Al om 19:30 werden de door Robert, PA2RDK, centraal ingekochte basismaterialen aangeleverd: regenpijp, afvoerpijp, diverse verloopmoffen, hijsogen, draadeinden etc. etc. Volgens de lokale bouwmarkt is de verkoop van bepaalde componenten met 500% gestegen de laatste tijd…

Rond 20:00 waren alle bouwers aan de slag met zagen, boren en soldeerbouten. Door diverse belangstellenden werd assistentie verleend dan wel aanwijzingen gegeven. Exemplaren die gereed waren, werden buiten in de vlaggemast gehesen en middels de antenne-analyzer getest op resonantiepunt en SWR. Tevens werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om met meegebrachte HF sets wat proefverbindingen te maken.

De 80m exemplaren volgden vrij goed de specificaties. De 40m exemplaren behoefden uiteindelijk slechts 14 windingen in plaats van 16, en kwamen daarmee rond 7.030 in resonantie. Dit is te verstemmen door de laatste winding van de spoel wat dichter naar de spoel toe, of verder er vanaf te bewegen.

Een bijzonder exemplaar werd gebouwd door Paul, PA3DFR: deze kreeg halverwege de spoel een aftakking waardoor een tweebands versie ontstond. Met een banaanstekker kan dan de halve of hele spoel geselecteerd worden. In de praktijk bleek bij 40m toepassing het – uiteraard magnetisch gekoppelde – niet gebruikte deel van de spoel een ongunstige invloed op de resonantiefrequentie te hebben. Door het kortsluiten van het niet gebruikte deel was de afstemming goed in de buurt van 40m te krijgen. De antenne moet nog verder uitontwikkeld worden; daar was op de bouwavond niet voldoende tijd meer voor.

In het foto-album vind je een reportage van de bouwactiviteiten. PI4RAZ kijkt terug op een bijzonder leerzame en geslaagde avond; reden om alweer plannen te maken voor een volgend gezamelijk project.

 

Eén gedachte over “Bouwavond Isotron succes!”

Reacties zijn gesloten.