Oscilloscope op de PC

scope

scopeOscilloscope op de PC

Niet iedereen heeft de beschikking over een oscilloscope, want die vallen toch onder de categorie duurdere meetinstrumenten. Met behulp van een freeware (dus gratis) stukje software kan je je PC gebruiken als 2 kanaals scope en ook als spectrum analyzer. Dit alles binnen de mogelijkheden van een gewone geluidskaart, dus tot 20kHz.

 

Het programma osc251.zip is hier te downloaden.

Na het uitpakken kan je het programma direct starten – installeren hoeft dus niet. Het levert dan een virtuele scoop:

Winscope

Hou er rekening mee dat de signalen van de geluidskaart via de interne mixer van je PC lopen: de instellingen daarvan bepalen dus ook de gevoeligheid! Normaliter vindt de geluidskaart signalen van meer dan 1V AC niet echt lekker meer. Hang je geluidskaart dus niet zomaar aan de anode van een buizenversterker…

Om je kaart te beschermen kan je gebruik maken van een z.g. instrumentatieversterker. Deze beveiligt je kaart tegen hoge spanningen en biedt vaak ook nog allerlei extra instellingen zoals versterking etc. Een voorbeeld daarvan vind je hier:

instrumentatieversterker

Met deze toevoeging per (geluids)kanaal heb je een prima LF scoop toegevoegd aan je meetinstrumenten.