iPod stoort op pacemaker

ipod

ipodiPod stoort op pacemaker

Een bijzonder gevalletje van RFI in het nieuws (Telegraaf-i): Uit onderzoek van een 17-jarige Amerikaanse student blijkt dat iPods kunnen storen op de elektromagnetische apparatuur die het hart monitoren. Hippe bejaarden met een iPod doen er verstandig aan hun muziekspeler niet te dicht bij hun borst te houden…

 

Het onderzoek heeft het effect getest van de iPod speler op 100 patiënten met een gemiddelde leeftijd van 77 jaar die een pacemaker dragen. In de helft van de gevallen werd elektrische storing gemeten zodra de iPod gedurende 5 tot 10 seconden zo’n 5 centimeter van de borst werd gehouden.

In enkele gevallen werd echter al storing gemeten als de iPod op 45 centimeter van de borst werd gehouden. Door de storing traden fouten op in het aflezen van het hartritme en in een geval stopte de pacemaker er in het geheel mee.

Het onderzoek is uitgevoerd op de Michigan State Universiteit. Bij het onderzoek zijn alleen iPod spelers onderzocht. Effecten van andere muziekspelers zijn niet getest.

Rest de vraag of die Amerikaanse pacemakers nou zo brak zijn. Wat zal het effect van een portofoon dan wel niet zijn? Of het gebruik van de mobilofoon van de taxi waar je in zit? Volgens mijn informatie (afkomstig van Dr. Mark Vaughan, M0VAU, een Engelse radio amateur die beroepsmatig pacemakers maakt) zijn die dingen bestand tegen 60V/m. Ik geloof nooit dat een iPod dat produceert. Anders zouden ze ook nooit de verplichte CE-markering, nodig om op de europese markt te verschijnen, gehaald hebben. Lijkt mij een hoog komkommertijd-gehalte hebben.