Portofoon binnenkort de prullenbak in ?

 Op 6 maart jongstleden werd Push2Talk in een persbericht door de KPN gelanceerd als een walkietalkie functionaliteit op een mobiele telefoon.. Met

Met deze woordkeuze geeft de KPN al aan dat het gaat om een toegevoegde functionaliteit op een mobiele telefoon die het niveau van speelgoed niet ontstijgt. Toch zet de KPN het product in als een professioneel product voor beveiligingsbedrijven en de veiligheid van mensen in een professionele zakelijke omgeving waarbij elke seconde telt.

De KPN is de eerste operator in Nederland met deze dienst en heeft op dit moment één toestel, de Porto 300, die de mogelijkheid heeft om via het GSM netwerk zonder een nummer te kiezen een verbinding op te zetten met een individueel ander Porto 300 toestel of een groep andere Porto 300 toestellen.  Een hele handige oplossing voor bedrijven die nu rondlopen met een mobiele telefoon én een portofoon.

Het Porto 300 toestel is momenteel alleen in het knalgeel leverbaar en als dusdanig direct herkenbaar. Het opzetten van een spraakverbinding werkt in principe het zelfde als een portofoon, in plaats van het kiezen van een nummer op je mobiele telefoon druk je simpel op de spreeksleutel, de push-to-talk knop. Deze knop werd vroeger kortaf PTT-knop genoemd, maar KPN spreekt liever niet over het PTT-verleden en heeft het over Push2Talk. Er zijn echter ook al verschillende Nokia en Sony Ericsson toestellen voorbereid op deze techniek en bij deze producten noemt men de functie DVS, Druk-Voor-Spreken. Het lijkt een ideale oplossing.

Echter ………. de opbouwtijd van Push2Talk van één Porto 300 naar een andere Porto 300 duurt minimaal 2,5 seconden, een constante vertraging van minimaal 2,5 seconden tussen elke gesprekswisseling dus!

Je moet er toch niet aan denken dat een kraanmachinist die een betonblok verplaatst pas na twee en een halve seconde het commando "stoppen maar" ontvangt op zijn Porto 300, terwijl zijn collega lang en breed onder het betonblok is komen te liggen…..Push2Kill.

Cruciale communicatie waarbij elke seconde telt, sorry, er zit alleen een constante vertraging van bijna 3 seconden op de lijn. Dit kan niet! Beveiligers en hulpverleners hebben nu al de grootste moeite om met een normale GSM contact te zoeken met andere collega's of diensten op de ramplocatie.

De ingebruikname van Push2Talk zal alleen maar meer bandbreedte vergen van een netwerk, een netwerk wat nu al tijdens piekuren slecht bereikbaar is. Heeft u wel eens proberen te bellen bij een grote treinstoring, evenement of met Oud & Nieuw?

Professionele communicatie, met name waarbij elke seconde telt.

Bron FMC

Dick PE1RZJ