Koperdiefstallen nu ook bij radiostations

Koperdiefstallen nu ook bij radiostations

De laatste maanden wordt steeds meer melding gemaakt van koperdiefstallen. Het betreft hier over het algemeen bliksemafleiders of bekabeling langs spoorwegen. Dit ingegeven door de vrij hoge marktprijzen van koper op dit moment. Maar ook radiostations zijn niet veilig meer.

 

Radiotechnicus Bill Ruck, die columnist is voor het blad CGC Communicator, schrijft dat hij recent opgeroepen werd voor problemen met een zender van het station KDYA dat op AM uitzendt. KDYA werkt op 1190 kHz in Vallejo, California. Ruck zei dat toen hij bij de zender aankwam, deze in orde leek. Alleen de SWR was aan de hoge kant. Dus liep hij eens naar buiten om te zien of er problemen met de zendmast waren. Vervolgens ontdekte hij dat het totale aardradialen net verdwenen was. Het koper wat daarvoor gebruikt was, was gestolen. Ruck is nu bezig het complete aardnet te vervangen door prikkeldraad…