Testbeeld generator

testthumb

testthumbTestbeeld generator

Voor de ATV of SSTV-ers is er een Windows programmaatje waarmee je een testbeeld kunt genereren. Daarmee kan je eventueel je ATV zender afregelen en/of controleren, maar gewoon een testbeeld met je call uitzenden kan natuurlijk ook.

 

Het programma staat in de download sectie maar is ook via deze link te downloaden. Na het unzippen kan het programma gewoon uitgevoerd worden: installatie is niet nodig. Via de functietoetsen kunnen verschillende testpatronen opgeroepen worden. Een mooie test is bijvoorbeeld de cirkel. Met de komst van de tegenwoordige breedbeeld TV's wordt de weergave van de beelden nog wel eens geweld aangedaan. Maar ook de verschillende computerschermen maken zich daar schuldig aan.

Vroeger was de standaard beeldverhouding 4:3, ofwel als de breedte 4 is, is de hoogte 3. Maar met de komst van allerlei nieuwe schermformaten sluipen daar – soms ongemerkt – andere verhoudingen naar binnen. Een goed voorbeeld zijn de 19 inch computerschermen. De meeste 19 inch schermen hebben een beeldverhouding van 5:4. En dat is toch net even anders dan 4:3. Om maar te zwijgen van de 15:9, 16:9 en 16:10 verhoudingen van de breedbeeldschermen. En als de content (het beeldmateriaal) daar niet op aangepast is, is een cirkel geen cirkel meer en daar is het oog erg gevoelig voor. Ik zou zeggen: doe de test…

Testbeeld