Real time indicatie van de ionosfeer

ionosfeer

ionosfeerReal time indicatie van de ionosfeer

Van Hans, PA4JB ontving ik een link naar een site die een real-time grafiek toont van het effect van de lagen in de ionosfeer. Dat is vooral van belang bij NVIS toepassingen: een toepassing waarbij de antenne lager dan een kwart golflengte boven de aarde staat en dientengevolge vrijwel loodrecht omhoog straalt.

 

NVIS – Near Vertical Incident Skywave – heb ik ook al aangehaald in mijn artikeltje over te theorie van de buddipole. Overigens staat ook op de site van de Veron een prima verhaal over de toepassingen van NVIS.

Voor NVIS (bijvoorbeeld vakantie) toepassingen is het van belang om de toestand van de diverse lagen in de ionosfeer te kennen. De Belgische variant van het KNMI, het Royal Meteorological Institute of Belgium , heeft daarvoor een digisonde in het leven geroepen die elke twee minuten de toestand van de ionosfeer meet. Dat is enorm handig omdat de toestand van de ionosfeer snel kan veranderen.

De real time data is hier te vinden. Dat is natuurlijk een mooi grafiekje, maar het aflezen daarvan vergt enig inzicht in wat er precies getoond wordt. Omdat vooral DARES gebaat is bij NVIS propagatie (bij het uitvallen van de infrastructuur wil je immers dichtbij communiceren. Aan DX heb je dan niets) hebben zij een uitgebreide uitleg over wat je precies te zien krijgt. Deze informatie is via deze link te lezen. Vooral de linker kolom biedt veel getalmatige informatie. Op het moment van dit schrijven is de MUF voor 3000km 24,9MHz, is de F2 laag bruikbaar tot 6,41MHz en gebeurt er onder de 1,85 helemaal niets meer. Weer een leuke site om aan je favoriete links toe te voegen.