Visserijband

Visserijband

Met de stevige wind van de afgelopen dagen vroeg ik me af hoe het de scheepvaart zou vergaan. Vroeger luisterde je dan nog in AM op de "Visscherijband" maar waar zijn die vissers tegenwoordig geleven vroeg ik me af. Dus maar eens op onderzoek uitgegaan.

 

Uit ervaring wist ik inmiddels dat de scheepvaart in USB werkt. Ik had eens een verbinding op 3790kHz in USB met een radio-officier van een Russisch vrachtschip dat op de middellandse zee voer. Hij gebruikte zijn scheepsradio en daar zat geen LSB op.

Met die kennis in het achterhoofd begon ik in mode USB op 2000kHz omhoog te draaien en inderdaad kwam ik gesprekken tegen tussen vissers onderling, maar ook automatische stormwaarschuwingen van kuststations. Maar het bleef toch een beetje in den blinde pionieren.

Dus maar eens aan het googlen geslagen. Nou zijn er niet echt frequentietabellen voor visserijgebruik, maar via-via kwam ik toch bij een document uit waar alles over maritiem radiogebruik in staat: het Handboek Algemene Maritieme Radiocommunicatie . Nota bene gewoon bij het Agentschap Telecom… Alles wat je moet weten over DSC, Atis en nog veel meer. Maar het belangrijkste: de laatste paar bladzijden bevatten frequenties voor schip-schip verkeer. En die zijn het leukst om te luisteren. Zelf heb ik een tijd op 2290 naar alle sterke verhalen over de storm zitten luisteren; golven tot 10 meter en windkracht 10-11 volgens de operators. Dus wordt het weer spannend met het weer, luister ook weer eens op de scheepvaartfrequenties. Er gaat een nieuwe wereld voor je open.