Alles over antennes

Alles over antennes

Nou ja, alles… Maar wel veel. Van Rob PE9PE kreeg ik een link naar de Zweedse radioamateurvereniging SK2AT die een pdf document online hebben staan waarin op niet-technische wijze voor alle amateurs duidelijk de zin en onzin van antennes wordt uitgelegd. De enige beperking is dat het in het Engels is (gelukkig niet Zweeds!) maar dat zal voor de meesten van ons geen probleem zijn.

 

Het on-line boek, in de vorm van een pdf document, behandelt onder meer antenne systemen, antennes, eenvoudige antenne theorie, polarisatie van elektromagnetische golven, de ionosfeer en de propagatiemodes, grondgolf propagatie, line-of-sight propagatie, propagatie door refractie, luchtgolfpropagatie, greyline propagatie, Lange-pad propagatie, antenne mythen, staande golf verhouding, echte antenne systemen, Flat-Top dipool, Inverted-V dipool, variaties op dipolen, hoe de lengte van een halve-golf dipool te berekenen, decibellen, weerstanden en reactantie, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Het document telt 74 pagina's, dus als je een regenachtige dag hebt, kom je er wel doorheen. Je kunt het document hier vinden.