Amateurradio onderdeel van astronautentraining

ARISS

ARISSAmateurradio onderdeel van astronautentraining

Voordat de reis naar het International Space Station (ISS) begint, worden astronauten die een amateur licentie hebben, getraind door leden van ARISS (Amateur Radio on the International Space Station) in het gebruik van de amateur stations aan boord en de desbetreffende procedures. Om de training voor de astronauten een beetje realistisch te maken, heeft ARISS een training voor de bemanning opgezet in het Johnson Space Center. Zij gaan daarvoor meedoen aan twee gesimuleerde ARISS QSO's die gevoerd gaan worden met een lokale school in Houston.

 

Leerlingen van de Bay Area Charter Elementary (wat wij een lagere school zouden noemen) in El Lago, Texas, doen op vrijdag 8 februari mee aan twee sessie tussen 1545 UTC en 1610 UTC. Volgens de Program Manager van ARRL ARISS, Rosalie White, K1STO, kunnen deze tijden iets afwijken afhankelijk van hoe goed de training gaat en de beschikbaarheid van de bemanning. Astronaut Mike Fincke, KE5AIT, staat gepland voor de eerste sessie; Koichi Wakata, KC5ZTA, doet mee aan de tweede sessie.

White zegt dat het de eerste (en tweede) keer is dat een school live meedoet met studenten aan een QSO simulatie. Als dit succesvol blijkt te zijn, dan is het volgens White waarschijnlijk dat er elk jaar een handvol van deze sessies plaats gaat vinden: "Als alles goed gaat, dan vergroot dat enigzins onze mogelijkeden voor scholen. In het verleden hebben wij al ervaren dat het voor het enthousiasme van de kinderen niets uitmaakt of ze met een astronaut spreken die in het  amateurstation van het Johnson Space Center zit, W5RRR, of een astronaut die in het ruimtestation zit." De simulaties zijn niet zo voorspelbaar als de werkzaamheden die in de ruimte plaatsvinden, dus er is nog een kleine kans dat deze eerste training uitgesteld wordt.

De training zal waarschijnlijk op VHF/UHF frequenties plaatsvinden, dus de kans dat je er in europa iets van meekrijgt is nihil.